varusteet

Ulkona toimiminen on olennainen osa partiotoimintaa, ja sopivilla varusteilla se onnistuu säässä kuin säässä. Ennen jokaista tapahtumaa lähetetään ilmoittautumisohjeiden yhteydessä yleensä myös varustelista, mutta alta löydät tarkemmin ohjeita ja huomioita perusteluineen retkeilyvarusteisiin liittyen. Nämä kannattaa pitää mielessä varusteita valitessa, sillä kokemustemme mukaan kylmä ja märkä pilaavat tehokkaasti muuten kivan retken.

Varusteiden ei tarvitse olla uusia, kunhan ne toimivat käyttötarkoituksessaan. Kaikkea ei myöskään tarvitse hankkia heti itselle. Käytettyjä retkeilyvarusteita löytyy kirpputoreilta ja netistä, ja johtajilta ja tutuilta kannattaa kysyä tarvikkeita lainaksi. Kärkölän Kärpiltä löytyy jonkin verran varusteita myös varastolta.

Sudenpennut

Kärkölän Kärpissä sudenpennut nukkuvat syys- ja talviretkillä sisällä, kesäleirillä ulkona. Näin ollen retkille kantolaitteeksi kelpaa tavallinen reppu, kesäleirille vähän isompi sellainen, eli rinkkaa ei sudenpennulle vielä tarvitse hankkia. Makuupussiksi kelpaa kevyempikin versio, mutta pussia hankkiessa kannattaa miettiä myös aikuisten pussia vaihtoehtona. Ylimääräisen pätkän jalkopäästä voi sitoa narulla tai ponnarilla kiinni, jolloin lämmitettävää tilaa on sopivasti ja sama pussi kasvaa solmua siirtämällä käyttäjänsä mukana.

Sudenpennut pärjäävät hyvin säänmukaisilla ulkovaatteilla. Huomioittehan kuitenkin, että sateenvarjo kädessä ei oikein voi tehdä mitään, ja kertakäyttöinen sadeviitta taas on metsässä rymytessä nopeasti entinen. Sadevaatteissakin tulisi siis pystyä liikkumaan ja toimimaan. Toimiviksi sadevaatteiksi on todettu hupullinen takki ja housut sekä kumisaappaat.

Sudenpentujen tapahtumat ja kisat ovat päiväretkiä. Tapahtumiin otettavan repun on hyvä olla kantajalleen sopiva (esim. liian iso aikuisten päiväreppu/rinkka hakkaa kävellessä takareisiin). Päivätapahtumissa usein jokainen ryhmän jäsen saa kannettavakseen jonkun yhteisen tavaran, joten repussa on hyvä olla vähän ylimääräistä tilaa omien tavaroiden lisäksi.

Varustelistassa lukee mukaan otettavaksi yleensä aina puukko. Puukon on hyvä olla käyttäjänsä käteen sopiva, tupen tarpeeksi tiukka ja terän hyvin teroitettu. Käytämme puukkoa partiossa aina vain aikuisten valvonnassa ja opetamme veistämään turvallisesti. Huomioittehan, että tylsällä puukolla haavereita sattuu helpommin, sillä veistämiseen joutuu käyttämään tuolloin enemmän voimaa ja puukko voi livetä otteesta.

Muistattehan nimikoida kaikki varusteet.

Seikkailijat ja vanhemmat ikäkaudet

Seikkailijat ja sitä vanhemmat partiolaiset retkeilevät paljon ja nukkuvat pääsääntöisesti ulkona. Tämä asettaa varusteille hieman enemmän vaatimuksia, joten olemme koonneet alle huomioita tärkeimmistä retkeilyvarusteista.

Rinkka

Seikkailijat ja sitä vanhemmat partiolaiset retkeilevät, leireilevät ja vaeltavat paljon, ja omia
tavaroita on kannettava itse. Tätä helpottaa kunnon kantolaite, josta löytyy lantiovyö ja olkaimet
säätömahdollisuuksilla. Lantiovyön tarkoitus on jakaa kannettavaa painoa pois hartioilta. Jos rinkan selän kiinnitystä pystyy säätämään, kasvaa rinkka hyvin kantajan mukana. Huono (putki)rinkka on tuskallinen kannettava, joten tähän kannattaa panostaa mahdollisuuksien mukaan.

Makuupussi

Seikkailijat nukkuvat ulkona ympäri vuoden, talvella tosin lämmitetyssä teltassa. Suomessa yöt voivat olla yllättävän kylmiä myös kesällä, joten makuupussin on hyvä lämmittää myös nollan tuntumassa. Kannattaa harkita aikuisten makuupussin hankkimista lasten koon sijaan. Liian pitkän pussin voi säätää sopivaksi sitomalla esim. ponnarin jalkopäätyyn. Näin pieni nukkuja ei valu pussin pohjalle, lämmitettävä tila on sopiva ja sama makuupussi kestää johtajaksi saakka. Kesämakuupussi harvemmin on sopivin meidän retkille ja leireille, joten suosittelemme samantien hankkimaan 3-vuodenajan makuupussin. Makuupussi pysyy hyvässä kunnossa ja pitää lämpöarvonsa, mikäli sitä säilytetään pakkauksesta levitettynä.

Sadevaatteet

Partiossa ollaan ulkona, sateen sattuessa sateessa. Toimiviksi sadevaatteiksi on todettu hupullinen takki ja housut (ei sateenvarjoa tai sadeviittaa, varsinkaan kertakäyttöistä) sekä kumisaappaat. Monissa ulkovaatteissa on vedenkestävä/vettä hylkivä kalvo (näissä on paljon eroja), mutta metsässä rymytessä etenkin heikompilaatuinen kalvo menee helposti rikki isoltakin alueelta, eikä välttämättä muutenkaan kestä koko päivän sadetta. Myös sadevaatteissa pitää voida liikkua.

Muut ulkovaatteet

Lämpimien talvivaatteiden lisäksi myös kesän ja syksyn retkillä on tarvetta ulkovaatteille. Takin ja housujen on hyvä pitää tuulta ja olla sen verran tiheää/paksua kangasta, että ne suojaavat hyttysiltä. Legginssit ym. ohuet ja ihonmyötäiset housut ovat etenkin vaelluksella huonot.

Kengät

Sopivat ja tarpeeksi tukevat. Leirillä pärjää lenkkareilla, mutta vaelluksille kannattaa miettiä kenkiä, jotka kestävät vähän vettä ja joissa on mahdollisesti hieman korkeampi varsi nilkkaa suojaamassa ja tukemassa.

Muut varusteet

Kompassille tulee käyttöä (todettu myös hyväksi lahjaideaksi). Muistattehan, että kompassi kannattaa säilyttää erillään metalliesineistä ja magneeteista, ettei se mene sekaisin.

Puukolle on myös aiempaa enemmän tarvetta. Puukon on hyvä olla käyttäjänsä käteen sopiva ja tupen sellainen, että puukko pysyy siinä tiukasti kiinni. Seikkailijoiden ja sitä vanhempien käytössä teräväkärkinen puukko on parempi kuin tylppä, sillä puukolla vuollaan muutakin kuin makkaratikkuja ja kiehisiä. Terä on hyvä pitää kunnossa: terävällä puukolla veistäessä voimaa ei tarvitse käyttää niin paljon, mikä vähentää myös tapaturmariskiä. Terävällä puukolla mahdollisesti tullut haava on myös siistimpi, joten se paranee nopeammin, siistimmin ja kivuttomammin kuin tylsän puukon aiheuttama röpelöinen jälki. Käytämme puukkoa aina johtajien valvonnassa, muun ajan ne pysyvät rinkoissa.

Ruokailuvälineet

Ruokailuvälineisiin kuuluvat syvä lautanen, lusikka, haarukka, veitsi ja muki sekä juomapullo. Välineiden tulee olla muovia tai metallia, ei posliinisia eikä kertakäyttöisiä. Ruokailuvälineiden säilytykseen käytännöllisin on kangaspussi, jotta pidemmälläkään leirillä astiat eivät pääse homehtumaan. Pussissa on hyvä olla mukana myös astioiden kuivauspyyhe.

Jos retkeilyvälineitä haluaa hankkia uusina, muistattehan että Scandinavian Outdoor ja Partioaitta antavat 10% alennuksen (myös jo alennetuista tuotteista) partion jäsenkorttia näyttämällä. Jäsenkortin voi ladata itselleen jäsenrekisteri Kuksasta.

Tekstissä mukailtu tammero.fi sivustoa